Accoya og betong i skjønn forening

 
  • Salgs- og Markedssjef i Profftre, Asgeir Tangen og Markedssjef i Block Berge, Jan Arvid Johansen.

    Salgs- og Markedssjef i Profftre, Asgeir Tangen og Markedssjef i Block Berge, Jan Arvid Johansen.

  • Block Berges nye fasadesystem med innstøpt innfesting i Accoya trevirke.

    Block Berges nye fasadesystem med innstøpt innfesting i Accoya trevirke.

  • Havnegården i Arendal er kledd med Accoya. (Foto: Profftre)

    Havnegården i Arendal er kledd med Accoya. (Foto: Profftre)

Forrige
Neste
 
Fasadeelementer i betong med kledning i Accoya er en av de nye løsningene fra Block Berge.

Fasadeelementer i betong med kledning i Accoya er en av de nye løsningene fra Block Berge.
Av Birgitte Henriksen
 

Totalentreprenøren og elementprodusenten med fabrikk på Jæren har satt sitt preg på en rekke spennende byggeprosjekter rundt i landet, og er stadig på jakt etter nye måter å gjøre betongfasaden attraktiv på.
Block Berge har holdt på siden 1966, og har rundt 350 ansatte. I dag eies selskapet hundre prosent av Veidekke. Det er en av Rogalands ledende totalentreprenører og produserer i tillegg betongelementer, heriblant ferdig isolerte fasadeelementer. Selskapet jobber stadig med å gjøre materialet mer innbydende, og etter hvert er det utviklet en rekke spennende fasadeløsninger, i alt fra grå betong som males til slipt larvikitt.


Tre og betong
En av nysatsingene, som også ble vist frem under Bygg Reis Deg tidligere i høst, er en løsning hvor betongelementene kles med Accoya trevirke etter at de er montert.
I og med at trevirket monteres utenpå betongelementer, gir dette nye muligheter for bruk av trefasader også i høye boligblokker. Bygget får et varmere uttrykk, samtidig som fasaden blir vedlikeholdsfri. Et av boligprosjektene som allerede er prosjektert med denne fasadeløsningen, er 5 Grader Øst, tegnet av LINK Arkitektur.
– Det er kjempespennende og vi har stor tro på produktet, sier markedssjef Jan Arvid Johansen i Block Berge til Byggfakta.
Løsningen er rett og slett laget slik at lekter som blir brukt til skjult montasjestifting støpes inn i selve betongelementet. Når elementene er på plass, blir Accoya limt til betongen med sikaflex.


Dødt tre
Produksjonen av Accoya baserer seg på 80 års forskning og utvikling, men kom ikke ut på verdensmarkedet før i 2007. Det 100 prosent naturlige materialet har fått god drahjelp av en økende miljøbevissthet. Trevirket som brukes til Accoya er radiata furu hentet fra veldrevne plantasjeskoger på New Zealand. Tresorten vokser veldig fort, og har en stor andel porøs yteved. Det blir ikke brukt kjerneved i Accoya. Trevirket foredles i Nederland i en prosess som heter acetylering. Der blir treet varmet opp og tømt for harpiks og kvae før det behandles med eddiksyreanhydrid. Det acetylerte trevirket mister permanent den naturlige evnen til å ta til seg eller avgi fukt i celleveggene. Resultatet er at krymping og svelling er redusert med over 75 %, og at trevirket er motstandsdyktig mot insektangrep. Det er helt vedlikeholdsfritt og har en garanti mot råte på 50 år.
Block Berge samarbeider med Accoya-importøren Profftre, om den nye fasadeløsningen.
Ifølge Asgeir Tangen i Profftre brukes Accoya blant annet i diker i Nederland.
Prosessen har en Cradle to Cradle gullsertifisering, og biproduktet som er vanlig eddiksyre, selges tilbake på markedet. Ca 65 prosent av råvarene som brukes, blir gjenvunnet.
Accoya trevirke brukes i en rekke ulike sammenhenger, og egenskapene gjør materialet spesielt godt egnet utomhus. Man finner det blant annet på den spesielle Havnegården i Arendal, Kirkens Bymisjons lokaler i Fredrikstad og Margarinfabrikken Barnehage i Oslo. Det er også brukt i benkene i Minnelunden for 22. juli ved Oslo Domkirke og som bymøblering i Tiedemansparken i Oslo.

 

 

 
 
 
 

Stilling ledig

Vise alle ledige stillinger

Byggekostnadskalkulator

Byggekalkulatoren gir deg et enkelt prisanslag for byggeprosjekter basert på areal og geografisk område.

Avansert byggekostnadskalkulator
Klikk her for å logge inn

Produktnyheter

Vis alle

  

Bransjekommentar

Vis alle

  

Siste papirutgave

 
 
 
Retningslinjer for datahåndtering, personvern og informasjonskapsler

Ved å surfe videre på vår hjemmeside og bruke våre tjenester godkjenner du at vi samler inn data om dine besøk. I vår personvernerklæring forklarer vi hvilke data vi samler inn, hvorfor vi samler dem inn og hva vi bruker dem til. Les mer...

OK, jeg forstår