65 år gammelt tre fra Tyskland til Nasjonalmuseet

 
65 år gammelt tre fra Tyskland til NasjonalmuseetHer løftes eiketreet på plass foran det nye Nasjonalmuseet. (Foto: Statsbygg).
Et tysk tre skal bli det nye tuntreet foran Nasjonalmuseet. Eiketreet reiste først med semitrailer, før det tok Color Line fra Tyskland.

Eika er 65 år gammelt, 11 meter høyt og har en kronbredde på fem meter. Stammens omkrets er på 90 centimeter. Men det er nå. Hvor stort det vil bli, er det ingen som vet. Foran Nasjonalmuseet vil det gi skygge over plassen om sommeren, mens de bare kvistene kan se mer ut som en skulptur om vinteren.

Treet er valgt ut etter en nøye vurdering, og så store og gamle eiketrær er ikke til salgs i Norge skriver Statsbygg i en pressemelding. For å sikre at treet skal bli grønt og frodig, og få et langt liv, er det lagt mye arbeid i å sikre gode vekstforhold for treet. Det er plantet i 105 kubikkmeter med spesialblanding av mineraler og jord.

Store eiketrær har hatt en plass i menneskenes kultur og religion i flere tusen år. Guden Zevs var forbundet med eika i det gamle Hellas, og derfor ble treet særlig assosiert med lyn og torden. Treet var hellig i flere land og blant flere folkegrupper. Tunge eikemøbler er fortsatt symbol på makt og tradisjon, mens eikeløv preger de edleste medaljer. Flere steder i Norge har spesielle eiketrær fått egne navn, som Brureika i Ullensvang, Austråtteika i Ørland og Landeeika i Byglandsfjord. Eik er nasjonaltre i Tyskland, Storbritannia og USA.

 

 
 
 
 

Stilling ledig

Vise alle ledige stillinger

Byggekostnadskalkulator

Byggekalkulatoren gir deg et enkelt prisanslag for byggeprosjekter basert på areal og geografisk område.

Avansert byggekostnadskalkulator
Klikk her for å logge inn

Produktnyheter

Vis alle

  

Bransjekommentar

Vis alle

  

Siste papirutgave

 
 
 
Retningslinjer for datahåndtering, personvern og informasjonskapsler

Ved å surfe videre på vår hjemmeside og bruke våre tjenester godkjenner du at vi samler inn data om dine besøk. I vår personvernerklæring forklarer vi hvilke data vi samler inn, hvorfor vi samler dem inn og hva vi bruker dem til. Les mer...

OK, jeg forstår