28 bedrifter snøt ansatte for tjenestepensjon

 
28 bedrifter snøt ansatte for tjenestepensjonDet er store mørketall når det gjelder tjenestepensjon, sier leder av byggebransjens Uropatrulje i Trondheim, Vidar Sagmyr i en artikkel i Fri Fagbevegelse. (Foto: Mona Sprenger).
Byggebransjens uropatrulje i Trondheim tipset i sommer Finanstilsynet om bedrifter som de mistenkte ikke hadde tjenestepensjon for sine ansatte, slik loven krever. Tilsynet fant at 28 bedrifter brøt loven.

Siden 2006 har loven slått fast at bedriftene skal ha tjenestepensjon for sine ansatte. Uropatruljen i Trondheim har avslørt at mange bedrifter snyter sine ansatte. Det skriver fagforeningsbladet Fri Fagbevegelse.

Mange ansatte mister rettigheter til tjenestepensjon fordi bedriftene de jobber i unnlater å opprette tjenestepensjon for sine ansatte. Byggebransjens uropatrulje i Trondheim har tipset i sommer Finanstilsynet om 31 tilfeller hvor de hadde mistanke om bedrifter som ikke følger loven. Av 31 bedrifter som tilsynet fikk melding om, var det 28 som brøt loven. De siste tre av bedriftene var ikke pliktige til å opprette slik pensjon.

Fra 1. juli 2006 har alle bedrifter med minst to ansatte har plikt til å ha tjenestepensjon for sine ansatte. To prosent av lønna over 100.000 kroner i året skal betales inn.

Verre enn jeg trodde

– At 28 av 31 ikke fulgte loven, er verre enn jeg trodde. Det er nesten fulltreff. Nesten ingen av de vi mistenkte, hadde tjenestepensjon i orden, sier leder av Uropatruljen Vidar Sagmyr i artikkelen.

Uropatruljen er et samarbeid innen byggebransjen i Trondheim som sjekker om bygningsarbeidere i byen har lønns- og arbeidsvilkår som de skal ha. Når de oppdager ulovligheter eller brudd på regler, tipser de kontrollmyndighetene om saken. Finanstilsynet ble tipset i denne saken. Tilsynet kontaktet bedriftene og det var tilsynet som fant at 28 manglet tjenestepensjon.

Mørketall

– Det er store mørketall når det gjelder dette, og det er egentlig bare vi som driver med kontroll av dette. Finanstilsynet går ikke ut på kontroller, og de andre kontrolletatene som Arbeidstilsynet og Skatteetaten kontrollerer ikke om en bedrift har innført lovpålagt tjenestepensjon, sier Sagmyr til FriFagbevegelse.

Saken har vært oppe i Stortinget, og i april vedtok Stortinget å be «regjeringen vurdere å etablere en tilsynsordning med tilhørende sanksjoner, som skal sikre at bedriftene følger opp den lovbestemte plikten til å opprette og beholde obligatorisk tjenestepensjon for sine ansatte».

 

 

 
 
 
 

Stilling ledig

Vise alle ledige stillinger

Byggekostnadskalkulator

Byggekalkulatoren gir deg et enkelt prisanslag for byggeprosjekter basert på areal og geografisk område.

Avansert byggekostnadskalkulator
Klikk her for å logge inn

Produktnyheter

Vis alle

  

Bransjekommentar

Vis alle

  

Siste papirutgave

 
 
 
Retningslinjer for datahåndtering, personvern og informasjonskapsler

Ved å surfe videre på vår hjemmeside og bruke våre tjenester godkjenner du at vi samler inn data om dine besøk. I vår personvernerklæring forklarer vi hvilke data vi samler inn, hvorfor vi samler dem inn og hva vi bruker dem til. Les mer...

OK, jeg forstår