21 milliarder til riksveiene

 
21 milliarder til riksveieneRegjeringen foreslår å bruke 21 milliarder kroner på riksveiene i 2018. (Illustrasjonsfoto)
Dersom regjeringens forslag til statsbudsjett blir vedtatt så vil det i 2018 bli brukt 21 milliarder kroner på landets riksveier. Til veiformål totalt, inkludert Nye Veier AS, er det foreslått en bevilgning på 35,9 milliarder kroner.

Av Tore Kubberød

Forslaget til statsbudsjett representerer med det en samlet økning på 2,6 milliarder kroner eller nesten åtte prosent sammenliknet med 2017. I tillegg kommer bompenger på 7,7 milliarder kroner. Statens vegvesen får 30,6 milliarder kroner til sine ansvarsområder, noe som er 357 millioner kroner mer enn i år.

Store prosjekter

Budsjettet legger opp til investeringer på drøye 14 milliarder på riksveiene, mens drift og vedlikehold skal koste om lag 7 milliarder. Budsjettrammen gir også rom for start på nye store prosjekter som E6 Kapskarmo-Brattåsen-Lien i Nordland. Dersom det blir tilslutning om delvis bompengefinansiering blir det også startet opp forberedende arbeider på E16 Eggemoen-Olum i Buskerud og Oppland.

Andre store prosjekter som det er satt av penger til er:

Prosjektering og grunnerverv for E18 Lysaker – Strand – Ramstadsletta i Akershus.

Forberedende arbeider på OPS-prosjektet riksvei 555 Sotrasambandet i Hordaland.

Planleggingen og forberedelser for OPS-prosjektet riksvei 3/riksvei 25 Løten – Elverum i Hedmark fortsetter.

Mye tunnelvedlikehold

Budsjettforslaget gir tre milliarder kroner til vedlikehold av riksvegene, som er en reduksjon på om lag 50 millioner fra 2017. I tillegg blir det anleggsstart på skredsikringsprosjektene riksvei 13 Vik - Vangsnes i Sogn og Fjordane og E69 Skarvbergtunnelen i Finnmark.

Det skal brukes 2,3 milliarder til fornyingstiltak som i hovedsak går til arbeider med å sørge for at tunnelene oppfyller kravene i tunnelsikkerhets- og elektroforskriften.

Budsjettet legger opp til å bruke 638 millioner til skredsikring på riksveger, mens 759 millioner skal gis som tilskudd til skredsikring på fylkesvegnettet.

Trafikksikkerhet

Trafikant- og kjøretøyområdet får 2,4 milliarder. Vegvesenets omfattende kontrollinnsats ute på vegene videreføres. I tillegg blir etatens tilsynsområde utvidet, og arbeidet mot kriminalitet på vegområdet fortsetter.

Det er foreslått 505 millioner kroner til trafikksikkerhetstiltak. Fortsatt bygges midtrekkverk for å hindre møteulykker, utforkjøringer og påkjørsel av gående og syklende.

 

 
 
 
 

Stilling ledig

Vise alle ledige stillinger

Byggekostnadskalkulator

Byggekalkulatoren gir deg et enkelt prisanslag for byggeprosjekter basert på areal og geografisk område.

Avansert byggekostnadskalkulator
Klikk her for å logge inn

Produktnyheter

Vis alle

  

Bransjekommentar

Vis alle

  

Siste papirutgave

 
 
 
Retningslinjer for datahåndtering, personvern og informasjonskapsler

Ved å surfe videre på vår hjemmeside og bruke våre tjenester godkjenner du at vi samler inn data om dine besøk. I vår personvernerklæring forklarer vi hvilke data vi samler inn, hvorfor vi samler dem inn og hva vi bruker dem til. Les mer...

OK, jeg forstår